ΕΛΛΗΝΙΚΑ | ENGLISH

Παθήσεις του εντέρου

Καθώς τα διάφορα τμήματα του πεπτικού σωλήνα (δωδεκαδάκτυλο- νήστιδα- ειλεός) έρχονται σε άμεση επαφή με τις τροφές και τα προϊόντα διάσπασης των τροφών αυτών, είναι αναμενόμενο διάφορες παθήσεις του γαστρεντερικού σωλήνα να σχετίζονται με τη λήψη διαφόρων τροφών, και η στέρηση άλλων τροφών να επιτείνει τη συμπτωματολογία ορισμένων νόσων του γαστρεντερικού σωλήνα. Οι πιο συχνές παθήσεις του παχέος εντέρου αποτελούν οι εξής:

Μετεωρισμός

Τα αίτια για υπερπαραγωγή αερίων στον ανθρώπινο οργανισμό αποτελούν η αεροφαγία, η αυξημένη κινητικότητα του εντέρου και η μεγάλη ζύμωση του εντερικού περιεχομένου. Μία διατροφή φτωχή σε λιπαρά, σε άπεπτες φυτικές ίνες και σε άλλους σύνθετους υδατάνθρακες ή σε λακτόζη βοηθάει στην αντιμετώπιση του μετεωρισμού. Επίσης η αποφυγή κατανάλωσης κάποιων οσπρίων, λαχανικών και φρούτων (πχ. φασόλια, μπρόκολα, λάχανα, φακές, πράσσα, κρεμμύδια, αρακάς, πιπεριές, τουρσιά, άγουρα μήλα και αβοκάντο) βοηθούν στην ελάττωση παραγωγής αερίων.

Δυσκοιλιότητα 

Σύμφωνα με τα τελευταία επιστημονικά δεδομένα, υπάρχουν 2 τύποι δυσκοιλιότητας: 1) Η δυσχεσία και 2) Η slow- transit δυσκοιλιότητα. Στη δυσχεσία βοηθούν τρόφιμα που λίγο πολύ είναι γνωστά για την αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας όπως τα φρούτα, τα λαχανικά, η άφθονη κατανάλωση άπεπτων φυτικών ινών (δημητριακά, όσπρια και ξηροί καρποί με τη φλούδα τους). Στη slow-transit δυσκοιλιότητα, όμως, η διατροφικές συστάσεις αφορούν την έντονη ενυδάτωση (άφθονα υγρά) και την αυξημένη κατανάλωση μικρού όγκου υπολείμματος (πχ. δημητριακά all bran), αλλά όχι άφθονες σαλάτες και λαχανικά, τα οποία επιδεινώνουν το πρόβλημα. Εκτός από τη διατροφή και την λήψη νερού σημαντικό ρόλο παίζουν η χαλάρωση και η κίνηση του ατόμου.

Ευαιρέθιστο Έντερο

Το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου είναι όλο και πιο συχνό στη σύγχρονη ζωή, καθώς επιτείνεται, αλλά και δημιουργείται, από ψυχολογικούς παράγοντες όπως είναι το καθημερινό στρες, το άγχος, η αγωνία. Παρ’ όλ’ αυτά, παραμένει άγνωστης οργανικής αιτιολογίας. Χαρακτηρίζεται από χρόνιο κοιλιακό πόνο, διαταραχές κενώσεων και μετεωρισμό. Βασική θεραπευτική διαιτητική παρέμβαση θεωρείται η διατροφή υψηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες (προοδευτικά), ο περιορισμός τροφών που παράγουν αέρια (όσπρια, μπρόκολο, λάχανο, κουνουπίδι), καθώς και ο περιορισμός του γάλακτος, του καφέ και των ανθρακούχων αναψυκτικών.

Ελκώδης Κολίτιδα- Νόσος του Crohn

Η ελκώδης κολίτιδα και οι νόσος του Chron αποτελoούν χρόνιες φλεγμονώδεις πάθησεις.  Οι διατροφικές συστάσεις, αφορούν την επαρκή πρόσληψη θερμίδων, πρωτεϊνών και ιχνοστοιχείων, καθώς και βιταμινών (κυρίως τη βιταμίνη C). Η καλή διατροφή αποτελεί ένα αξιόλογο κομμάτι στην αντιμετώπιση της νόσου και κυρίως όταν συνοδεύεται με δυσαπορρόφηση τροφών (κλασσική έκβαση της νόσου), όπου προτείνεται μείωση πρόσληψης του λίπους.

Εκκολπωμάτωση του Παχέος Εντέρου

Η νόσος αυτή χαρακτηρίζεται από πολυάριθμες κήλες δια μέσου της κυκλικής μυϊκής στιβάδας του παχέος εντέρου και είναι συνηθέστερη μετά την ηλικία των 40 ετών. Διατροφικά, συνιστάται μία διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες και η χορήγηση πιτύρου σιτηρών (wheat bran) σε προοδευτικά αυξανόμενες