Ανορεξία
Η ανορεξία (νευρική ανορεξία- ψυχογενής ανορεξία) αποτελεί μία από τις σημαντικότερες διατροφικές διαταραχές με δυσάρεστες συνέπειες στη ψυχική αλλά και σωματική υγεία του ατόμου. Χαρακτηρίζεται κυρίως από την αυτόβουλη άρνηση για διατήρηση ενός υγειούς φυσιολογικού βάρους (αυτοπροκαλούμενη λιμοκτονία) κι έναν μανιώδη μη-ρεαλιστικό φόβο για την απόκτηση βάρους σε συνδυασμό με μια διαστρευλωμένη εικόνα για τον εαυτό μας. Αντιμετωπίζεται ως μια σοβαρή ψυχική ασθένεια με υψηλό ποσοστό παρενεργειών και εκδηλώνεται κυρίως στην εφηβεία. Ενώ μπορεί να συμβεί σε ανθρώπους κάθε ηλικίας, φυλής και κοινωνικοοικονομικής κατάστασης, εντούτοις επηρεάζει τις γυναίκες 10 φορές περισσότερο από τους άνδρες.
Αίτια: Τα αίτια της ανορεξίας είναι πολυπαραγοντικά: Ιδιαίτερα χαρακτηριστικά μίας κοινωνίας, η προώθηση της λεπτότητας ως την ιδανική γυναικεία μορφή από τα ΜΜΕ, ο τρόπος σκέψης, τα έντονα συναισθήματα αλλά και η ενδεχόμενη αυστηρότητα της οικογένειας αποτελούν πυροδότες για την εκδήλωση της ψυχολογικής αυτής νόσου.
Συνέπειες: Οι ιατρικές επιπλοκές της ψυχογενούς ανορεξίας σχετίζονται κυρίως με τον υποσιτισμό. Ο οργανισμός σε μία προσπάθεια εξοικονόμησης ενέργειας πέφτει σε “χειμερία νάρκη”. Ξηρότητα του δέρματος, υπερτρίχωση , πτώση των τριχών της κεφαλής, υποθερμία, βραδυκαρδία, υπόταση, ζάλη, καρδιακές αρρυθμίες, ατροφία του εγκεφάλου με συνέπειες δυσκολία στη συγκέντρωση, την προσοχή και τη μνήμη, εκνευρισμός, κατάθλιψη, μυοπάθεια, δυσκοιλιότητα, αμηνόρροια, αναστολή της αύξησης του ύψους στην εφηβική ηλικία και εμφάνιση πρώιμης οστεοπόρωσης είναι μερικά από τα συμπτώματα της νόσου. Επίσης, συνυπάρχει με άλλες ψυχικές διαταραχές, όπως κατάθλιψη, αγχώδεις διαταραχές και διαταραχές προσωπικότητας. Τέλος, καθώς ολόκληρος ο οργανισμός αναγκάζεται να επιβραδύνει τη λειτουργία του, προκειμένου να διασώσει ενέργεια, επηρεάζεται η ανάπτυξη του εφήβου, διαταράσσεται η λειτουργία της καρδιάς, η πυκνότητα των οστών, οι ηλεκτρολύτες και τα υγρά του σώματος.