Διατροφή Τρίτης Ηλικίας
Μετά την ηλικία των 20 ετών, αργά αλλά σταθερά, αρχίζει η έκπτωση της λειτουργικότητας των κυττάρων και η διαδικασία της γήρανσης. Σημαντικοί παράγοντες που καθορίζουν τη διεργασία της γήρανσης, τη ποιότητα ζωής των ηλικιωμένων αλλά και τις διατροφικές συστάσεις αποτελούν η ανορεξία, η σημαντική ελάττωση της μυϊκής μάζας (σαρκοπενία), η οστεοπόρωση, η ακινησία, η πτώση του μεταβολικού ρυθμού, η μείωση της υγρασίας του σώματος καθώς και ψυχολογικοί παράγοντες όπως η κατάθλιψη, η άνοια κ.α. Οι ενεργειακές ανάγκες στη Τρίτη ηλικία είναι σαφώς μειωμένες και ο Π.Ο.Υ. προτείνει μία ελάττωση στη θερμιδική πρόσληψη κατά 20-30% συγκριτικά με ενήλικο 25 ετών. Όσον αφορά στη θρεπτικότητα της διατροφής, ισχύουν οι ίδιο κανόνες που αφορούν έναν ενήλικα, με σχετική αύξηση στη κατανάλωση σιδήρου (Fe) και ασβεστίου (Ca).