Παχυσαρκία
Η παχυσαρκία αποτελεί μεγάλο κεφάλαιο στον κλάδο της δημόσιας υγείας. Αμέτρητες ειδικότητες ασχολούνται και προσπαθούν με ορθόδοξους και ανορθόδοξους τρόπους να λύσουν ή να πείσουν ότι μπορούν να λύσουν τη νέα αυτή μάστιγα, ενώ τεράστια χρηματικά ποσά δαπανώνται στο βωμό της. Οι δείκτες της παχυσαρκίας στην Ελλάδα είναι μεταξύ των πιο υψηλών στην Δυτική Ευρώπη, κατατάσσοντάς μας στις πρώτες 5 θέσεις πανευρωπαϊκά. Το θέμα της παχυσαρκίας αποκτά παγκοσμίως σοβαρές διαστάσεις και είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (Π.Ο.Υ.), ετησίως στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, καταγράφονται 400.000 θάνατοι απο αίτια της παχυσαρκίας ενώ απο καρκίνο εντέρου και μαστού μαζί αναλογίζονται κατά προσέγγιση στους 90.000!
Αίτια: Αίτια της παχυσαρκίας αποτελούν γενετικοί, μεταβολικοί, συμπεριφορικοί (ψυχολογικοί), καθώς και περιβαλλοντικοί παράγοντες (σύγχρονος καθιστικός τρόπος ζωής). Θα μπορούσαμε, λοιπόν, να πούμε ότι «τα γονίδια οπλίζουν το πιστόλι και το περιβάλλον πατάει τη σκανδάλη», φράση η οποία τονίζει τη πολυπαραγοντικότητα του προβλήματος.
Συνέπειες: Καθώς διαστρεβλώνεται το ενεργειακό μας ισοζύγιο (=αύξηση προσλαμβανομένης ενέργειας- μείωση δαπανούμενης ενέργειας), οι συνέπειες στον ανθρώπινο οργανισμό αφορούν τη καρδιά, το αγγειακό, αναπνευστικό, ηπατο-χοληφόρο, νεφρικό σύστημα, επιφέρει ενδοκρινικές και μεταβολικές λειτουργίες, και τέλος επηρεάζει τις αρθρώσεις, τους μύες, το δέρμα και την αναπαραγωγική και σεξουαλική, κάποιες φορές, λειτουργία. Η ψυχολογική και κοινωνική συμπεριφορά επιρεάζεται επίσης σε μεγάλο βαθμό.
Αντιμετώπιση: Επομένως, το χρυσό δισκοπότηρο μίας σωστής και ισορροπημένης διατροφής είναι η εξατομίκευση και σε καμία περίπτωση ένας «μαγικός» συνδυασμών τροφίμων. Η απελπισία και η ψυχική φθορά των ανθρώπων που ταλαιπωρούνται με τη νόσο της παχυσαρκίας βρίσκει ανακούφιση στην επιστημονική βοήθεια, στην εξατομίκευση, στο σεβασμό προς τον άνθρωπο και τη προσπάθειά του και όχι στις αντιεπιστημονικές υποσχέσεις, στη παραπληροφόρηση, στην εκμετάλλευση.