ΕΛΛΗΝΙΚΑ | ENGLISH

Διατροφή για Αθλητές

Οι δημοφιλείς ρήσεις «είμαστε ό,τι τρώμε» και «φάε για να νικήσεις» είναι γνωστές και χιλιοειπωμένες στο κόσμο του αθλητισμού. Η διατροφή παίζει καθοριστικό ρόλο στην απόδοση των αθλητών, κυρίως στη σημερινή εποχή όπου οι αθλητές έχουν σπάσει τα όρια σε προπονήσεις και αντοχή. Η πιο βασική διαφορά μεταξύ αθλητικής διατροφής και μη είναι η αυξημένες ανάγκες σε ενέργεια.

Διατροφικές συστάσεις:

  • Οι υδατάνθρακες (CHO) αποτελούν το ιδανικό υλικό καύσης για άσκηση μεγάλης έντασης και μέγιστης απόδοσης.
  • Οι αποθηκευμένοι CHO (μυϊκό γλυκογόνο και γλυκογόνο στο ήπαρ) είναι περιορισμένοι, επομένως η υπερκατανάλωση CHO (600-800gr/ημερησίως) για 1 εβδομάδα προαγωνιστικά εξασφαλίζουν μέγιστη αποθήκευση γλυκογόνου για αθλήματα αντοχής άνω της μίας ώρας σε διάρκεια.
  • Κατά τη διάρκεια της άσκησης συστήνεται η κατανάλωση 0,5-1 g CHO ανα λεπτό σε υδαρή μορφή.
  • Το αποτέλεσμα/ όφελος της άσκησης μεγιστοποιείται με την άμεση κατανάλωση τροφής αυξημένης σε υδατάνθρακα και μειωμένης σε πρωτεΐνη (πχ. μπανάνα) μετά τη προπόνηση.
  • Η κατανάλωση λίπους συνιστάται σε χαμηλής έντασης και μεγάλης διάρκειας άσκηση.
  • Οι πρωτεϊνικές ανάγκες των αθλητών κυμαίνονται στα 1,2-1,6 gr/kg ημερησίως, δηλ. το διπλάσιο περίπου ποσοστό από τους μη-αθλητές.
  • Τα υγρά και οι ηλεκτρολύτες (1-2 λίτρα/ ώρα) είναι απαραίτητα για την αποκατάσταση απώλειας υγρών.
  • Τα συμπληρώματα βιταμινών και ιχνοστοιχείων άνω των φυσιολογικών ορίων δεν ενδείκνυνται, καθώς προσλαμβάνονται απο την αυξημένη πρόσληψη τροφής.