Διατροφή για Αθλητές
Οι δημοφιλείς ρήσεις «είμαστε ό,τι τρώμε» και «φάε για να νικήσεις» είναι γνωστές και χιλιοειπωμένες στο κόσμο του αθλητισμού. Η διατροφή παίζει καθοριστικό ρόλο στην απόδοση των αθλητών, κυρίως στη σημερινή εποχή όπου οι αθλητές έχουν σπάσει τα όρια σε προπονήσεις και αντοχή. Η πιο βασική διαφορά μεταξύ αθλητικής διατροφής και μη είναι η αυξημένες ανάγκες σε ενέργεια.
Διατροφικές συστάσεις:
- Οι υδατάνθρακες (CHO) αποτελούν το ιδανικό υλικό καύσης για άσκηση μεγάλης έντασης και μέγιστης απόδοσης.
- Οι αποθηκευμένοι CHO (μυϊκό γλυκογόνο και γλυκογόνο στο ήπαρ) είναι περιορισμένοι, επομένως η υπερκατανάλωση CHO (600-800gr/ημερησίως) για 1 εβδομάδα προαγωνιστικά εξασφαλίζουν μέγιστη αποθήκευση γλυκογόνου για αθλήματα αντοχής άνω της μίας ώρας σε διάρκεια.
- Κατά τη διάρκεια της άσκησης συστήνεται η κατανάλωση 0,5-1 g CHO ανα λεπτό σε υδαρή μορφή.
- Το αποτέλεσμα/ όφελος της άσκησης μεγιστοποιείται με την άμεση κατανάλωση τροφής αυξημένης σε υδατάνθρακα και μειωμένης σε πρωτεΐνη (πχ. μπανάνα) μετά τη προπόνηση.
- Η κατανάλωση λίπους συνιστάται σε χαμηλής έντασης και μεγάλης διάρκειας άσκηση.
- Οι πρωτεϊνικές ανάγκες των αθλητών κυμαίνονται στα 1,2-1,6 gr/kg ημερησίως, δηλ. το διπλάσιο περίπου ποσοστό από τους μη-αθλητές.
- Τα υγρά και οι ηλεκτρολύτες (1-2 λίτρα/ ώρα) είναι απαραίτητα για την αποκατάσταση απώλειας υγρών.
- Τα συμπληρώματα βιταμινών και ιχνοστοιχείων άνω των φυσιολογικών ορίων δεν ενδείκνυνται, καθώς προσλαμβάνονται απο την αυξημένη πρόσληψη τροφής.