ΒΙΩΜΑΤΙΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ
– Πώς μας επηρεάζει ο ήχος και η μουσική στην καθημερινή μας ζωή;
– Πώς η μουσική επηρεάζει τα συναισθήματά μας και με ποιόν τρόπο;
– Με ποιούς τρόπους επεμβαίνει και διαμορφώνει τις σωματικές μας λειτουργίες και
συνήθειες;
Η ενημερωτική εισήγηση μαζί με βιωματικό, θα εστιάσουν στην αποτελεσματικότητα της μουσικοθεραπείας σε συνανθρώπους μας με άγχος και πόνο.
Εκτιμάται ότι μουσικοθεραπεία μπορεί να βελτιώσει την ψυχική αλλά και σωματική υγεία των ανθρώπων, εξασφαλίζοντας καλύτερη προσαρμογή.
Σε κρίσεις άγχους η Μουσικοψυχοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει τον άνθρωπο να βελτιώσει την λειτουργικότητα του στο εικοσιτετράωρο του, στην εργασία του και τις δραστηριότητές του αλλά και κατά τη διάρκεια του ύπνου, μειώνοντας την κατανάλωση ηρεμιστικών, αγχολυτικών και αναλγητικών φαρμάκων.
Η Μουσικοθεραπεία μέσω του συμπαθητικού νευρικού συστήματος, μειώνει με την διαβιβαστική ορμόνη το στρες και έτσι μειώνεται η υπερέκκριση μεγάλης ποσότητας των νευρο-ορμονών του στρες (όπως η αδρεναλίνη).
Όταν τα επεισόδια του άγχους επαναλαμβάνονται αλλά η μουσική επίδραση είναι σταθερή, τότε ο οργανισμός παράγει σταθερά υψηλά επίπεδα αδρεναλίνης, έτσι ώστε τα επίπεδα της ορμόνης αυτής στο αίμα, να παραμένουν υψηλά ακόμη και χωρίς νέα επεισόδια άγχους. Αυτό το γεγονός χαμηλώνει το «κατώφλι» του άγχους και προκαλεί γενικευμένη υπεραλγησία.
Επίσης, το χρόνιο άγχος είναι δυνατό να προκαλέσει ψυχοπαθολογικές νόσους όπως την κατάθλιψη.
Επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει ότι η ακρόαση ή η επίδραση χαλαρωτικής ονειρικής, οδηγεί σε σημαντική μείωση του αισθήματος του άγχους, ενώ βελτιώνει το βαθμό της κατάθλιψης που σχετίζεται με το χρόνιο άγχος. Έτσι ο άνθρωπος μέσω της Μουσικοθεραπευτικής επίδρασης οδηγείτε και σε ποιοτικότερο ύπνο.
Συχνά το χρόνιο άγχος συνδέεται με αϋπνία. Όμως με τη Μουσικοθεραπευτική επίδραση μειώνετε η κατανάλωση αναλγητικών και αγχολυτικών φαρμάκων.
Οι βιολογικοί μηχανισμοί μέσω των οποίων η μουσική ανακουφίζει το άγχος είναι, μεταξύ άλλων, η τροποποίηση του επιπέδου των β-ενδορφινών, η επίδραση στην παραγωγή ντοπαμίνης από τον εγκέφαλο, η αυξημένη παραγωγή της «καλής ορμόνης» ωκυτοκίνης και η αύξηση των επιπέδων της «αντικαταθλιπτικής ορμόνης» σεροτονίνης στο κεντρικό νευρικό σύστημα.
Επίσης φαίνεται ότι ένας σημαντικός μηχανισμός μέσω του οποίου η μουσική δρα ευεργετικά στην ανακούφιση του πόνου είναι η εκτροπή της συγκέντρωσης του πάσχοντα μακριά από το αλγεινό ερέθισμα.
Η μουσική συμβαδίζει με την ελάττωση του στρες και του άγχους που νιώθουν ασθενείς που πάσχουν από οξύ ή χρόνιο πόνο. Άλλωστε βάσει μελετών, το αυτόνομο νευρικό μας σύστημα «κουρδίζεται» απόλυτα πάνω στη δυναμική της μουσικής που ακούμε.
Πιο πρόσφατα δεδομένα, έδειξαν ότι άτομα που υποβλήθηκαν σε μουσική ακρόαση ένιωσαν σημαντικά λιγότερο πόνο και άγχος κατά τη διάρκεια των επεμβάσεων, χωρίς μάλιστα να χρησιμοποιηθούν καθόλου αγχολυτικά ή αναλγητικά φάρμακα.
Η πρωτοποριακή αυτή μελέτη απέδειξε ότι η ακρόαση χαλαρής μουσικής (antistress music) μπορεί να υποκαταστήσει μερικώς φάρμακα τα οποία χορηγούνται ενδοφλεβίως για την ανακούφιση από τον πόνο και το άγχος.
Διάρκεια: 3 ώρες
Τόπος: Συναισθηματικός Κόσμος: Αγίας Λαύρας 24, Αθήνα, 111 41 (11ος όροφος)
Χρόνος: Σάββατο 21 Μαρτίου 2020 και ώρα 17:00– 20:00.
Συντονιστής: Παπαδάκης Δημήτριος
Γεννήθηκε στο Ηράκλειο της Κρήτης περατώνοντας την υποχρεωτική εκπαίδευση στην γενέτειρα του. Η Πατμιάδα και η Ριζάρειος Σχολή, υπήρξαν ο προάγγελος σπουδών, Κοινωνικής Θεολογίας και Μουσικολογίας όπως και διευρυμένων μεταπτυχιακών σπουδών συνάφειας (Θεολογίας- Μουσικής-Ψυχοθεραπείας και Μουσικοψυχοθεραπείας) στο Καποδιστριακό, Φιλιππούπολη Βουλγαρίας, Πατριαρχικό Πανεπιστημιακό Ελληνικό Ινστιτούτο Chambésy της Γενεύης, στο Πανεπιστήμιο Μακεδονία, στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και στο Πανεπιστήμιο Κρήτης.
Επί πλέον μουσικές σπουδές Ευρωπαϊκής και Βυζαντινής μουσικής, Αρμονίας, Πιάνου, Αντίστιξης. Είναι εκπαιδευτικός στο μουσικό σχολείο Αθηνών και μαέστρος του μουσικού σχήματος (Ενωδία), πρόεδρος του συλλόγου (Γνωσιακό ταξίδι) που εδρεύουν στο Ηράκλειο της Κρήτης.Το Νοέμβριο του 2016 είναι μόνιμος Ερευνητής και δόκιμος Λέκτορας της Πανεπιστημιακής Ψυχιατρικής κλινικής του Πα.Γ.Ν.Η. με εξειδικευμένη προσέγγιση της Μουσικοψυχοθεραπείας στο φάσμα της ψύχωσης. Είναι υποψήφιος διδάκτορας του Α.Π.Θ, και από το ακαδημαϊκό έτος 2017-2018 είναι επιστημονικός συνεργάτης της Θεολογικής σχολής του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
- Όποια σχέση και αν έχετε με τον ήχο και την μουσική, ελάτε να ανακαλύψουμε νέες λειτουργίες της μουσικής που θα μας βοηθήσουν στην καθημερινή μας ζωή.
- Να βιώσουμε μέσα από πολλά παραδείγματα και απολαυστικές ασκήσεις και τεχνικές τις δυνάμεις που ασκεί ο ήχος και η μουσική στο σώμα και την ψυχή μας.
Στοιχεία επικοινωνίας: Χρήστος Κόκκινος 6932 222207 ή kokkinos@emotionalworld.gr
ΔΩΡΕΑΝ συμμετοχή
κατόπιν τηλεφωνικής κράτησης,
λόγω του περιορισμένου αριθμού θέσεων