ΕΛΛΗΝΙΚΑ | ENGLISH

Εγκυμοσύνη

Η εγκυμοσύνη είναι μία υπέροχη και πολύ ιδιαίτερη κατάσταση για μία γυναίκα. Συνεπώς, η σωστή διατροφή κατά τη διάρκεια της κύησης αποτελεί πολύ σημαντικό κεφάλαιο εφόσον σχετίζεται με τη καλή υγεία τόσο της μητέρας όσο και του εμβρύου.

Διατροφικές Συμβουλές:

  • Χρειάζεται προσοχή στη παρακολούθηση του βάρους κατά τη διάρκεια της κύησης. Μία γυναίκα με φυσιολογικό σωματικό βάρος (ΣΒ) μπορεί να αυξήσει το ΣΒ της κατά τη διάρκεια της κύησης έως και 15-20kgs, μία λιπόσαρκη γυναίκα τουλάχιστον κατά 16 kgs και η υπέρβαρη-παχύσαρκη γυναίκα μέχρι 5-6 kgs. Η απώλεια ΒΣ κατά τη περίοδο της κύησης αντενδείκνυται.
  • Οι ενεργειακές απαιτήσεις αυξάνονται πολύ λίγο, επομένως πρέπει να δοθεί βάση στη θρεπτικότητα της διατροφής (πχ. συνίσταται αύξηση σε βιταμίνη C, φυλλικό οξύ, ασβέστιο, σίδηρο, άπεπτες φυτικές ίνες).
  • Η καφεΐνη θα πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο (2 φλιτζ. ελαφρύ καφέ/ ημέρα) και θα πρέπει ν’ αποφεύγεται τη κατανάλωση αλκοόλ, μαλακών τυριών, συκωτιού, εντοσθίων και λιπαρών ψαριών από βόρειες θάλασσες.
  • Η ένταξη 3 γαλακτοκομικών προϊόντων/ ημέρα θεωρείται ιδανική, τα άφθονα υγρά, τα μικρά και συχνά γεύματα, καθώς και η σχολαστική τήρηση κανόνων υγιεινής κατά τη παρασκευή και κατανάλωση φαγητού (πχ. πλύσιμο φρούτων, λαχανικών κτλ..)
  • Η άσκηση είναι καθοριστική, καθώς και το απλό ακόμα περπάτημα μπορεί να αποδεχθεί ευεργετικό τόσο στην εγκυμοσύνη όσο και στη διάθεση της μητέρας.

Πάνω απ’ όλα, εξίσου σημαντικό με όλα τα παραπάνω είναι η ηρεμία και η θετικότητα της εγκύου, η τήρηση συμβουλών χωρίς άγχος, ώστε η όμορφη αυτή περίοδο της ζωής της γυναίκας να μη συνεπάγεται με γολγοθά.