ΕΛΛΗΝΙΚΑ | ENGLISH

Ομάδες

Οι ομάδες στήριξης αποτελούν το ποιο διαδεδομένο μέσον παρέμβασης εξαιτίας των πολλών ιαματικών στοιχείων που εμπεριέχονται στην ομαδική διαδικασία.
Μερικά απ’ αυτά είναι:

  • Η ενστάλαξη ελπίδας στα μέλη της ομάδας τα οποία ενθαρρύνονται από εκείνους που έχουν κατορθώσει να βελτιώσουν τις συνθήκες ζωής τους
  • Η καθολικότητα:οι άνθρωποι πολλές φορές φαντάζονται ότι τα προβλήματα τους είναι μοναδικά ή ότι οι σκέψεις και οι φαντασιώσεις τους είναι απαράδεκτες. Η ομάδα είναι μια πηγή ανακούφισης καθώς τα μέλη διαπιστώνουν ότι έχουν πολλά περισσότερα κοινά με τους υπόλοιπους ανθρώπους και ότι μπορούν να γίνουν κατανοητοί.
  •  Η μετάδοση πληροφοριών και η διαπροσωπική μάθηση: οι άνθρωποι απεχθάνονται την αβεβαιότητα. Τα μέλη της ομάδας με τη βοήθεια του συντονιστή της, προσφέρει συμβουλές και προτάσεις, ανάλογα με τις ανάγκες του καθενός. Επίσης λειτουργώντας ως ένας μικρόκοσμος η ομάδα αποτελεί έναν ασφαλή χώρο για να δοκιμάσει κανείς νέες συμπεριφορές, τρόπους να εκφράζει τις σκέψεις και τα συναισθήματα του χωρίς φόβο. Μπορούμε να την φανταστούμε ως ένα εργαστήρι κοινωνικής μάθησης.