ΕΛΛΗΝΙΚΑ | ENGLISH

Σκλήρυνση κατά πλάκας

Η σκλήρυνση κατά πλάκας αποτελεί μία νευρολογική νόσο, η οποία καταστρέφει αργά αλλά εξελικτικά τη μυελίνη των νευρικών ινών όλου του οργανισμού, με αποτέλεσμα τη σταδιακή αποδυνάμωση του πάσχοντος, λόγω καταστροφής των νευρικών ώσεων.
Καθώς πρόκειται για μία νόσο αδιευκρίνιστης αιτιοπαθογένειας, η διατροφή φαίνεται να παίζει ρόλο σαν προδιαθεσιακός παράγοντας, καθώς και στην επιβράδυνση των συμπτωμάτων.
Σύμφωνα με πληθώρα ερευνών, η αυξημένη κατανάλωση ζωϊκού (κορεσμένου) λίπους, τα γλυκά, τα αλλαντικά και τα πλήρη γαλακτοκομικά προϊόντα επηρεάζουν αρνητικά τη σύνθεση της μυελίνης στα οστά. Επίσης, τα μειωμένα επίπεδα σιδήρου και φεριτίνης διαταράσσουν τη λειτουργία των νευροδιαβιβαστών. Οι βιταμίνες Β6, Β12, D βοηθούν στη πρόληψη της νόσου με ιδιαίτερη έμφαση στη βιταμίνη D, καθώς σε ηλιόλουστες περιοχές η νόσος παρατηρείται εμφανώς μειωμένη.
Στον πάσχοντα με σκλήρυνση κατά πλάκας δε ζητείται τίποτα παραπάνω απ’ το να ακολουθεί μία αντιοξειδωτική σωστή μεσογειακή διατροφή, πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, ελαιόλαδο, ολικής άλεσης δημητριακά και πράσινο τσάι. Με τον τρόπο αυτό έχουμε σαν αποτέλεσμα τη μακροπρόθεσμη βελτίωση στη ποιότητα ζωής του ασθενούς.