ΕΛΛΗΝΙΚΑ | ENGLISH

Ανοιχτό εργαστήριο Θεατροθεραπείας

Βιωματικά Σεμινάρια

 

Θεατρικά, βιωματικά παιχνίδια και ασκήσεις,
παιχνίδια ρόλων-αυτοσχεδιασμοί, τεχνικές θεάτρου – θέατρο του καταπιεσμένου

Τι είναι η Θεατροθεραπεία;

Είναι η θεραπεία της ψυχής και του σώματος μέσα από τη τέχνη του θέατρου και συναντάμε τις ρίζες της στην Αρχαία Ελλάδα. Δίπλα στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου βρίσκεται το Ασκληπιείο που μαρτυρά την συνδυαστική χρήση θεραπείας και τέχνης στην καθημερινότητα των αρχαίων πολιτών. Πρόκειται για μια ομαδική διαδικασία που αξιοποιεί με τον ιδιαίτερο και πολυεπίπεδο τρόπο την ίδια δραματουργική ικανότητα του ανθρώπου να διερευνήσει τις ανάγκες του και να οδηγηθεί στη πραγματοποίηση της διορθωτικής εμπειρίας, με απώτερο στόχο τη θεραπευτική αλλαγή.
Τα παιχνίδια ρόλων και οι αυτοσχεδιασμοί εξυπηρετούν στην ομαλή ψυχική λειτουργία των συμμετεχόντων και συμβάλλουν στον μηχανισμό της μετουσίωσης, της προβολής και της ταύτισης καθώς ανασύρουν στο συνειδητό επίπεδο ξεχασμένα, κρυμμένα γεγονότα και κομμάτια του εαυτού τους.
Η διεργασία αυτή δίνει στους συμμετέχοντες τη δυνατότητα να επεξεργαστούν τους σημαντικότερους ρόλους της καθημερινότητάς τους καθώς και ένα σύστημα υπό-ρόλων που διαμορφώνει και καθορίζει τις καθημερινές τους συμπεριφορές δημιουργώντας ένα λειτουργικό σύστημα ρόλων.

Το βιωματικό αυτό εργαστήρι απευθύνεται σε όποιον επιθυμεί να γνωρίσει εμπειρικά το θέατρο και να ακονίσει τα εκφραστικά του μέσα προκειμένου να ελευθερωθεί, να επικοινωνήσει με τον εαυτό του και τους άλλους και να δημιουργήσει συναισθηματικά και σωματικά μέσα από την τέχνη, με ή χωρίς προηγούμενη θεατρική εμπειρία.
Μαθαίνουμε την έννοια της συνεργασίας και της ομαδικότητας. Αποκτούμε αυτοπεποίθηση κι εξελισσόμαστε μέσα από ένα σύστημα ασκήσεων όπως παιχνίδια ρόλων, (σωματικοί μονόλογοι), (σωματικοί διάλογοι), σύστημα Stanislavski, Grotowski, Brecht κ.α,
Ενεργοποιούμε τη φαντασία μας κι εκφραζόμαστε μέσα από από τη δημιουργική γραφή και την αφήγηση, τη κίνηση και τη σωματική έκφραση, τις τεχνικές Θεάτρου Εικόνας και Θεάτρου του Καταπιεσμένου, καθώς και τεχνικές σκηνοθεσίας που μπορούν να χρησιμοποιηθούν αφενός από τους ηθοποιούς (αυτούς που έχουν ως επάγγελμα την τέχνη της ερμηνείας) και αφετέρου από τους μη ηθοποιούς (δηλαδή όλους μας). Γιατί όπως λέει ο Αugusto Boal, Όλοι μας παίζουμε, δρούμε, ερμηνεύουμε. Όλοι μας είμαστε ηθοποιοί. Ακόμη και οι ίδιοι οι ηθοποιοί! Το θέατρο είναι κάτι που υπάρχει μέσα σε κάθε ανθρώπινο ον, και μπορεί κανείς να παίξει θέατρο μόνος του μέσα στο ασανσέρ, μπροστά στον καθρέφτη, στο στάδιο του Μαρακανά ή δημοσίως για χιλιάδες θεατές. Οπουδήποτε… ακόμη και στα θέατρα.

Το εργαστήρι αυτό είναι ένα ομαδικό ταξίδι αυτογνωσίας καθώς αφορά τη γνωριμία με τον εαυτό, την αυτοέκφραση, τη διεργασία αλλαγής δύσκολων πεποιθήσεων που θα μας οδηγήσουν στην αναζήτηση του ονείρου με απώτερο στόχο την προσωπική εξέλιξη.

“Αγάπα το έργο τέχνης μέσα σου, όχι τον εαυτό σου μέσα σε αυτό”.
Κονσταντίν Στανισλάβσκι

Ημερομηνίες διεξαγωγής:

3 Οκτωβρίου  2019, Πέμπτη 19.00 -21.00

Συναισθηματικός Κόσμος
Αγίας Λαύρας 24
Αθήνα
11141
11 ος όροφος

Η συμμετοχή είναι δωρεάν με απαραίτητη τηλεφωνική κράτηση.
Ο αριθμός των συμμετοχών είναι περιορισμένος.

Τηλέφωνο επικοινωνίας : 6907390954
xaska.kat@gmail.com

Κατερίνα Χάσκα- Βιογραφικό

Γεννήθηκε το 1988 στους Αγίους Σαράντα της Αλβανίας. Αποφοίτησε από τη Σχολή Καλών Τεχνών Ναυπλίου, Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου με κατεύθυνση στη Σκηνοθεσία- Υποκριτική . Συνέχισε στη δραματική σχολή Arte Dramatico στη Μάλαγα της Ισπανίας στο τμήμα Yποκριτικής-Σκηνοθεσίας. Παρακολούθησε μέρος του MFA προγράμματος στη σκηνοθεσία του πανεπιστημίου Columbia στη Νέα Υόρκη με την Σκηνοθέτη και πρόεδρο του προγράμματος Anne Bogart. Έχει σκηνοθετήσει, γράψει και αναλάβει την παραγωγή για διάφορα θεατρικά έργα στο Ελληνικό και Ισπανικό θέατρο. Ίδρυσε την Θεατρική Ομάδα ART LINE, η οποία διοργανώνει δικές της παραγωγές. Διδάσκει υποκριτική σε ηθοποιούς κι ερασιτέχνες. Μέσα από εργαλεία του εκπαιδευτικού δράματος εμψυχώνει ομάδες παιδιών, ενηλίκων, μεταναστών, προσφύγων και άλλες ευπαθείς ομάδες. Είναι εμψυχώτρια-εκπαιδεύτρια Forum theatre κι εξωτερικός συνεργάτης του Theatre of the oppressed NYC. Έχει αναλάβει ευρωπαϊκά επιμορφωτικά προγράμματα ως δημιουργός κι εμψυχώτρια. Έχει παρακολουθήσει πληθώρα σεμιναρίων για το Θέατρο, την ψυχολογία και τη δραματοθεραπεία στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Έχει συμμετάσχει σε συνέδρια σχετικά με το Θέατρο στην Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση, την Ένταξη και την Διαπολιτισμικότητα. Είναι απόφοιτος του Μεταπτυχιακού προγράμματος «Δραματική Τέχνη και Παραστατικές Τέχνες στην Εκπαίδευση και στη Δια Βίου Μάθηση» της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Είναι ιδρυτικό μέλος του Αστικού μη κερδοσκοπικού οργανισμού Creatists και υπεύθυνη παραγωγής μουσικών και θεατρικών παραστάσεων. Μιλά Αλβανικά, Αγγλικά κι Ισπανικά.